Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Bestands upload

29% van de werkgevers heeft géén pensioenregeling

Kosten en administratieve rompslomp hoofdreden

Van alle bedrijven in Nederland heeft 29% geen pensioen voor de medewerkers geregeld. In totaal gaat het om 80.000 bedrijven, vrijwel allemaal met minder dan tien medewerkers. Zo’n 856.000 mensen in loondienst bouwen geen pensioen op bij hun werkgever. Als belangrijkste redenen voor deze kleinere bedrijven worden ‘kosten’ en ‘administratieve rompslomp’ genoemd om af te zien van pensioenopbouw voor werknemers.

 

Niet 4% maar 13% van werknemers in loondienst heeft geen pensioen

Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Daarin staat dat 13% van de werknemers (in totaal 856.000) eind 2016 tot de witte vlek behoorde van loondienstmedewerkers die geen pensioen opbouwen. In eerdere tellingen werd uitgegaan van 4%, maar nu is volgens het CBS een nauwkeurigere methode gebruikt.

 

Vooral bij bedrijven met minder dan tien werknemers

Van alle bedrijven heeft 29% geen pensioenregeling. Het gaat in 98% van de gevallen om ondernemingen die minder dan tien mensen op de loonlijst hebben staan. In de sector industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie, vertaling en overige consultancy is het percentage werknemers zonder pensioenopbouw het hoogst. Bijna de helft valt niet onder een regeling. De achterliggende reden dat bedrijven geen pensioenregeling hebben zou zijn vanwege de kosten, de administratieve rompslomp en een gebrek aan vertrouwen.

 

Uitzendkrachten

Volgens het CBS bouwen 136.000 uitzendkrachten, een derde van het totaal, geen pensioen op. Die groep werd eerder niet meegeteld. Het eerste halfjaar bouwt de uitzendkracht geen pensioen op, daarna wel. Ook dan valt een kwart van de uitzendkrachten nog niet onder een regeling. Overigens bouwt 60% van de uitzendkrachten in het eerste halfjaar al wel pensioen op.

 

De meeste mensen zonder pensioenregeling werken bij een bedrijf dat wel is aangesloten bij een pensioenfonds. Soms gaat het om werknemers die uit een overname van een ander bedrijf komen. Ook geven sommige werknemers met hogere inkomens aan geen pensioen op te willen bouwen. De meeste mensen hebben wel iets geregeld voor hun pensioen: of ze sparen zelf of ze hebben bij een andere werkgever pensioen opgebouwd.

 

Bron:  AMweb.nl

Contact

e-mail uw vraag aan ons

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

040 820 03 53 info@synergabv.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×